Zuiniger Rijden

Hoe beter rijden?

Voor milieu en portemonnee!

Zuinig rijgedrag: 5 praktische tips op een rij

Je mag 10 Tesla’s op je oprit hebben staan, of jezelf eigenaar noemen van de meest zuinige auto: als je je rijgedrag niet aanpast, is er van zuinig rijden überhaupt geen sprake. Wanneer je onderstaande regels echter in acht neemt, zal die volle tank heel wat langer meedraaien.

1.    Rij ‘gelijk’

‘Gelijk’ of gelijkmatig rijden betekent dat je rijdt met zo weinig mogelijk snelheidsschommelingen. Natuurlijk, soms is dat onvermijdelijk. Zeker wanneer je van de bebouwde kom de snelweg oprijdt. Maar gas geven – remmen – opnieuw gas geven is not the way to go.

2.    Schakel op tijd naar een hogere versnelling

miniTijdig schakelen is de boodschap! Bereikt de motor een toerental van 2.500, schakel je best een versnelling hoger. Dat brengt me meteen bij de rijchauffeurs die snel optrekken in de eerste versnelling. Je begrijpt het verhaaltje: die jonge man of vrouw die wegsnort zodra het licht op groen springt. Weet dat dit heel slecht is voor je motor én je brandstofverbruik.

3.    Rijd je motor warm

Ja, jouw motor moet opwarmen alvorens hij optimaal kan presteren. Wist je dat een koude motor dubbel zoveel brandstof verbruikt als een verwarmde motor? Dat wil niet zeggen dat je de motor stilstaand moet opwarmen, natuurlijk.

4.    Wees ook zuinig met de airco en je achterruitverwarming

Misschien stond je er nooit eerder bij stil, maar airconditioning en achterruitverwarming verbruiken brandstof. Bij de eerste zelfs tot 10% extra! Daarom: wanneer je ze niet nodig hebt, laat ze dan ook niet onnodig draaien.

5.    Let op met je manoeuvres

Vrij vertaald: haal niet zomaar in. Hoe vaak steken ongeduldige chauffeurs andere niet voorbij – en dan ook nog eens al racend? Zulke manoeuvres zijn vreselijk voor je brandstofverbruik. Hetzelfde geldt voor slalommen, wat trouwens ook gewoon heel gevaarlijk is .